Arvonlisäveron muutos kirjanpito-ohjelmassa
Yleisen arvonlisäveron korotus 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 tuskin ilahdutti suomalaisia yrittäjiä. Siinä missä korotuksen vaikutus myyntiin ja kannattavuuteen vaihtelee yrityskohtaisesti, sen aiheuttama lisätyö koskettaa jokaista yritystä. Vaikka toiminta keskittyisi yritysten väliseen kauppaan ja hinnat olisi määritelty arvonlisäverottomina, muutos aiheuttaa vähintäänkin kirjanpidollisista lisätyötä.
Onneksi tarvittavat muutokset hyvin tehdyssä kirjanpito-ohjelmassa ovat varsin suoraviivaisia ja helposti tehtäviä.
Tärkein tehtävä on tietysti muuttaa yleinen arvonlisäveroprosentti 24 % uuteen 25,5 % kun kirjauksissa siirrytään syyskuun puolelle.
Tällöin fiksusti suunnitellussa ohjelmassa uusi arvonlisäveroprosentti korjautuu kaikille aikaisempaa prosenttia käyttäneille tileille.
Joissain tapauksissa arvonlisäveroprosentti esiintyy myös tilin nimessä, jotta olisi helpompi tunnistaa minkä verokannan alaista toimintaa kyseinen kirjanpidon tili käsittelee. Näitä ovat ainakin eri verokantojen mukaiset myyntitilit ja joissain tapauksissa myös ostotilit. Näiden osalta nimen joutuu korjaamaan useimmiten itse, sillä kirjanpito-ohjelmat antavat normaalisti vapauden nimetä tilit parhaaksi katsomallaan tavalla.
Verokannan muutoksesta johtuen (paperinen tai sähköinen) tuloste arvonlisäveron kausi-ilmoituksesta kannattaa ottaa ennen muutosta vaikka oma ilmoitusjakso olisikin neljännesvuosi tai vuosi. Verohallinnon ohjeiden mukaan arvonlisävero ilmoituksissa ei tule olemaan erikseen kohtia 24 % ja 25,5 % myynneille, mutta oman toiminnan ja kirjanpidon tarkistettavuuden kannalta on omasta mielestäni helpompi jos arvonlisäveron kausi-ilmoitukset on otettu se ennen että jälkeen muutokset.
Kuten jo edellisessä kappaleessa mainitussa Verohallinnon ohjeessa kerrotaan, voi silti tulla vastaan tilanteita joissa ajallisesta kohdistamisesta johtuen vastaan tulee tositteita joiden arvonlisäverokanta poikkeaa sillä hetkellä voimassa olevasta yleisestä verokannasta. Yrityksen puhelinliittymät ovat jatkuva luonteisena palveluna todennäköisesti tyypillisin esimerkki tällaisesta. Esimerkiksi DNA lähetti tyypilliseen tapaan edellisen kuun puhelinlaskunsa seuraavan kuun alussa. Koska laskutettava jakso oli kokonaan elokuuta, oli myös verokanta aiempi 24 % aivan kuten Verohallinto on tämän tyyppisissä tapauksissa ohjeistanut. Kirjanpito-ohjelmaan syyskuussa naputettuna kyseinen tosite tietysti aiheuttaa alla olevan kuvan kaltaisen dilemman, sillä käytössä oleva verokanta on jo 25,5 %.
Kuvankaappaukset ovat AvistaX -kirjanpito-ohjelmasta, jossa tämän tyyppiset tilanteet on helposti ratkaistavissa kytkemällä automaattinen arvonlisäveron laskenta pois ja korjaamalla veroton summa ja hankintojen alv tilille kirjautuva 24 % arvonlisäveron mukainen veron osuus oikeiksi. Seuraavalla tositteella arvonlisäveron laskennan voi taas kytkeä takaisin käyttöön. Vastaavan kaltainen toiminto löytyy todennäköisesti monesta muustakin kirjanpito-ohjelmasta, sillä esimerkiksi tilikauden vaihtuessa käsiteltävät siirtovelat ja siirtosaamiset aiheuttavat usein tilanteita joissa automaattinen arvonlisän laskenta on kytkettävä pois.
On myös hyvä huomioida, että hankintojen arvonlisävero ilmoitetaan arvonlisäveron kausi-ilmoituksellakin yhdessä kohtaa. Ei siis ole mitään perustetta miksi vähennettävälle verolle olisi kirjanpidossa eri verokantojen mukaan jaetut tilit. Ylipäätänsä kirjanpidon vaatimuksena oleva oikean ja riittävän kuvan muodostuminen ei edellytä että kirjanpito-ohjelmassa olisi rinnakkaiset tilit vanhalle 24 % arvonlisäverolle ja uudelle 25,5 % arvonlisäverolle. Kyse ei ole erillisistä verokannoista, vaan yleisen arvonlisäverokannan muutoksesta. Lisäksi jokaisesta tositteesta selviää sitä koskevat verokannat ja kirjanpidon päiväkirjasta kyseisen tositteen perusteella tehdyt kirjaukset kirjanpidon eri tileille.
Varsinaisten eri verokantojen eli esim. 14 % ja 10 % osalta myynti on tietysti oltava kirjanpidossa eriteltynä, mutta tarve rinnakkaisille tileille 24 % ja 25,5 % arvonlisäverojen kohdalla kertoo enemmänkin kirjanpito-ohjelman erilaisesta toimintalogiikasta kuin varsinaisista kirjanpitoa koskevista vaatimuksista.
Mikäli käytössä oleva kirjanpito-ohjelma asian mahdollistaa, kannattaa ylimääräisiä rinnakkaisia tilejä välttää. Henkilökohtaisesti en olisi yllättynyt mikäli parin vuoden sisällä yleiseen arvonlisäveroprosenttiin taas kajottaisiin. Valtion rahantarpeen lisäksi asiaa saatetaan tulla perustelemaan puolikkaan prosentin aiheuttamilla hankaluuksilla. Valitettavasti tässä vaiheessa niiden hankaluuksien aiheuttamat kustannukset on jo yrityksissä maksettu.